Bill Kartoum © Jimmy Kets

Sommige mensen bezitten zodanig veel expertise en ervaring rond een bepaald ambacht dat men ze als ‘living human treasure’ kan omschrijven. Het vastleggen en delen van hun kennis en verhalen is de ideale manier om het immaterieel cultureel erfgoed levend te houden. Op circusvlak spreken we graag van ‘Living Circus Treasures’: waardevolle circusfiguren die een schat aan informatie met zich meedragen. Circuscentrum legde getuigenissen van deze mensen vast. (En ze staan hier nog niet eens allemaal!)

André De Poorter

André De Poorter

Als er iemand van belang is geweest om het circuserfgoed van bij ons in kaart te brengen en te verzamelen, dan is het André De Poorter (Zulte, °1944) wel. De kennis en expertise over de Belgische circusgeschiedenis die hij doorheen de voorbije 35 jaar vergaarde, is van onschatbare waarde. Jarenlang schuimde hij archieven en veilingen af, kocht materiaal aan en verzamelde met als voornaamste drijfveer de Belgische circussen en hun artiesten van de vergetelheid te vrijwaren.

Circus Jhony

Circus Jhony

Circus Jhony: de naam doet bij sommige oudere circusliefhebbers misschien nog een belletje rinkelen. Nochtans is er niet zoveel bewaard van dit familiecircus dat in 1982 stopte met rondreizen. Circuscentrum zocht de twee enige nog levende leden van Circus Jhony op in hun appartement in Aalst: de ondertussen 92-jarige Henriette “Jetty” Van Lissum en haar negen jaar jongere zus José.