Wie op zoek is naar informatie over (circus)erfgoed kan bij verschillende instellingen en websites terecht, van musea en archieven tot dienstverleners. Hier lijsten we de belangrijkste voor de circussector op.

ORGANISATIES

Huis van Alijn 

Het Huis van Alijn is het museum van het dagelijks leven. Via hun collectie brengen ze verschillende aspecten van het dagelijks leven van mensen in de 20e eeuw in beeld. Ze verkennen hoe mensen wonen, eten, vieren, liefhebben of ontspannen.

Het Huis van Alijn bevat een van de grootste collecties rond circus in Vlaanderen, de collectie bevat foto’s, posters, audiovisuele fragmenten, voorwerpen, kostuums, … en is te raadplegen via hun online catalogus.

CEMPER

CEMPER is de landelijke erfgoeddienstverlener voor muziek en podiumkunsten, en adviseert, ondersteunt en begeleidt iedereen die met dit erfgoed in aanraking komt voor zowel roerend als immaterieel erfgoed. Op hun website vind je tips, handleidingen en inspiratie over alles wat met podiumkunstenerfgoed te maken heeft.

Faro

FARO is het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed. Ze ondersteunen erfgoedwerkers en -organisaties. Als kenniscentrum zetten ze in op kennisontwikkeling en praktijkgericht onderzoek, via hun website en erfgoedwijzer ontsluiten ze de belangrijkste informatie. Voor wie zich verder wil verdiepen in erfgoed bieden ze een basisaanbod van vormingen aan.

WIE

Werkplaats Immaterieel Erfgoed zet zich in voor het borgen van immaterieel erfgoed in Vlaanderen. Ze bieden ondersteuning en advies aan erfgoedgemeenschappen in de borging van hun erfgoedpraktijk en zetten in op de promotie van immaterieel cultureel erfgoed.

WIE beheert de website immaterieelerfgoed.be die een overzicht bied van de verschillende immaterieel erfgoedpraktijken in Vlaanderen.

Meemoo

Meemoo is het Vlaams instituut voor het archief en zet zich in voor de digitale archiefwerking van organisaties in cultuur, media en overheid. Op hun kennisbank verzamelen ze publicaties en tools die organisaties verder kunnen helpen in hun digitale archiefpraktijk.

Erfgoedcellen 

Erfgoedcellen zijn erfgoedorganisaties met een dienstverlenende rol op bovenlokaal niveau. Ze vormen een aanspreekpunt voor lokale (erfgoed)organisaties en zetten in op het identificeren, bewaren, doorgeven en bekend maken van erfgoed.

In Vlaanderen en Brussel bestaan 27 erfgoedcellen, op zoek naar een erfgoedcel in jouw regio? Een overzicht vind je op erfgoedcellen.be.

Archiefpunt

Archiefpunt zet zich als netwerkorganisatie in om meer bewustzijn te creëren rond privaat archivalisch erfgoed om ervoor te zorgen dat private archieven beschikbaar blijven voor onderzoekers en andere geïnteresseerden.

Archiefpunt beheert de archiefbank een online databank waarin gestructureerde gegevens over private archieven geregistreerd en beschikbaar worden gesteld.

WEBSITES

Tracks

Tracks: toolbox en richtlijnen voor archief en collectiezorg in de kunstensector. Wie zorg wil dragen voor het eigen archief of collectie kan terecht op tracks. De toolbox bundelt tips en handleidingen rond de bewaring, inventarisering en ontsluiting van fysieke en digitaal archief.

Bronnengids Podium

Erfgoed of documentatie van podiumkunsten wordt in Vlaanderen versnipperd bewaard over verschillende instellingen en verzamelingen, waardoor onderzoek naar het podiumkunstverleden bemoeilijkt wordt. Bronnengids Podium is een online gids naar bronnenmateriaal over theater, dans en verwante disciplines. De website bundelt linken naar bestaande catalogi, collecties en bewaarplekken.

Hetarchief.be

Hetarchief.be is een initiatief van Meemoo (Vlaams instituut voor het archief). Hetarchief.be is een online catalogus die audiovisueel materiaal uit de Vlaamse media- cultuur- en overheidssector bundelt. Op de website vind je meer dan twee miljoen beelds- en geluidsfragmenten van meer dan 140 organisaties.