Living Circus Treasures: André De Poorter

Als er iemand van belang is geweest om het circuserfgoed van bij ons in kaart te brengen en te verzamelen, dan is het André De Poorter (Zulte, °1944) wel. De kennis en expertise over de Belgische circusgeschiedenis die hij doorheen de voorbije 35 jaar vergaarde, is van onschatbare waarde.

Jarenlang schuimde hij archieven en veilingen af, kocht materiaal aan en verzamelde met als voornaamste drijfveer de Belgische circussen en hun artiesten van de vergetelheid te vrijwaren. Je kunt niet om zijn publicaties en artikels heen als je je een weg probeert te banen in onze circusgeschiedenis. Bovendien was hij ook zelf een tijd actief in de circustent: als spreekstalmeester en als organisator van circustournees.

Incontournable als hij is, kan hij dan ook niet ontbreken in het lijstje van waardevolle circusfiguren en vleesgeworden Living Circus Treasures. Hoog tijd om hem voor het voetlicht te brengen.

Video

In dit portret vertelt André wat circus voor hem betekent. Hoe de verwondering, de sfeer en het amusement hem hebben meegevoerd in zijn haast ontoombare passie voor circus. Hij haalt herinneringen op aan de eerste circusvoorstelling die hij als kind bijwoonde, aan de tournee die hij voor Circus Pauwels organiseerde en doet het relaas over hoe hij uiteindelijk is gestart met zijn unieke verzameling.

We vernemen hoe zijn kennis over het Belgische circusleven geleidelijk aan is gegroeid, en hoe zijn collectie in 2002 onder de aandacht kwam van toenmalig minister Bert Anciaux en Sylvie Dhaene van het Gentse museum Huis van Alijn. Hij kon zijn enorme verzameling niet langer zelf bewaren. Door zijn collectie te verkopen aan Huis van Alijn kon gegarandeerd worden dat de objecten en kostuums in optimale omstandigheden en volgens museale standaarden werden geconserveerd. Zo heeft hij een ontegensprekelijke en cruciale rol gespeeld in het begin van de bewaring van circuserfgoed in Vlaanderen.

Hij licht drie persoonlijke hoogtepunten uit: het rendez-vous van oud-circusartiesten dat hij organiseerde in 1991, het bezoek van Popov aan zijn circusmuseum in 1992 en de grote circustentoonstelling die hij in 1998 mocht organiseren in samenwerking met de Koninklijke musea voor Kunst en Geschiedenis in Brussel. Tot slot neemt André ons mee voor een korte rondleiding in expo Circus onderweg (Huis van Alijn) waarin zijn collectie een prominente plaats heeft. Hij pikt er zijn favoriete en meest gekoesterde circusmemorabilia uit.