Of circusateliers inclusief en sociaal zijn? In zowat elke regio vinden we inspirerende voorbeelden van hoe circus bruggen slaat tussen diverse werelden en participatiedrempels aanpakt. Er zijn nog veel meer voorbeelden van inspiratie binnen de sector. We zullen deze pagina verder aanvullen met voorbeelden.
Om onze circusactiviteiten toegankelijker te maken voor iedereen die aan circus wil doen, zijn we aanwezig in verschillende wijken in en rond Gent. Dit zijn veelal wijken waar er extra noden en uitdagingen zijn. Door onze fysieke nabijheid nemen we een belangrijke drempel weg. We organiseren wekelijkse lessen in lokale ruimtes, geven vakantiekampen ter plaatse, doen interventies in de publieke ruimte, organiseren een buurtcircusfestival om de circusmicrobe verder te verspreiden en mensen te verbinden, inspireren en connecteren... We werken aan toegankelijkheid door een gevarieerd en toereikend aanbod te organiseren, zowel op circustechnisch vlak als op vlak van niveau en format. Circuslesgevers zijn ‘verbinders’: met de deelnemers, hun ouders, brugfiguren, relevante partners in de wijken… Ons doel is een aanbod realiseren waar iedereen zijn gading in kan vinden.
We willen als organisatie op alle vlakken zo toegankelijk mogelijk zijn. Aan de hand van de 7 b’s - bruikbaarheid, beschikbaarheid, betaalbaarheid, bereikbaarheid, bekendheid, begrijpbaarheid, betrouwbaarheid - brengen we de drempels in kaart die deelnemers kunnen ervaren. We gaan de dialoog aan met elkaar en proberen drempels die we zelf hebben gecreëerd weg te werken. Daardoor blijven we onszelf uitdagen, luisteren we naar noden en wensen en blijven we relevant.
Circusmagazine is het driemaandelijks tijdschrift voor de circuskunst. Op eigentijdse wijze bericht het over verleden, heden en toekomst van de circuswereld in Vlaanderen and beyond.
Abonneer je hier