Circus vereist een aangepaste ruimte, of het nu gaat om training of presentatie. Niet elke circusdiscipline heeft dezelfde uitrusting nodig: jongleren kan vrijwel overal, zolang het plafond maar hoog genoeg is, terwijl luchtacrobatie specifieke ophangpunten vereist. Een gesprek met het lokale circusatelier kan helpen om een concreter beeld te krijgen van de benodigde infrastructuur. Er zijn inspirerende voorbeelden van het omvormen van (leegstaande) ruimtes tot circusplekken, zoals kerken, zwembaden of loodsen.
Elk circusatelier heeft specifieke wensen die worden bepaald door factoren zoals de grootte van het atelier, het aanbod, de locatie en het doelpubliek.
Circus is niet alleen een fysieke, maar ook een creatieve bezigheid. Circusateliers richten zich op artistieke vorming, en ruimtes die artistiek inspireren dragen bij aan het realiseren van deze doelstelling.
Circusateliers bieden lessen aan voor een brede en diverse groep mensen, waarbij een laagdrempelig aanbod wordt bevorderd door betaalbaar inschrijvingsgeld. Hoge kosten voor huur en nutsvoorzieningen kunnen echter een belemmering vormen.
Aangezien circusateliers geen deel uitmaken van het DKO en dus niet dezelfde mate van ondersteuning ontvangen, is het belangrijk om samen met het atelier naar de juiste optie voor het verwerven van een locatie te zoeken. Dit kan variëren van huur en aankoop tot erfpacht.
Daarnaast kan er gekeken worden naar gemeentelijke infrastructuur of locaties van gemeentelijke partners.
Circus is een discipline met speciale vereisten. Het aanbrengen van ankerpunten en het creëren van een voldoende sterke draagstructuur zijn essentieel voor het ophangen van trapezes, doeken en andere speciale installaties. Rigging vereist expertise; het is veel meer dan simpelweg een haakje in de muur slaan. Neem contact op met Circuscentrum of je lokale circusatelier voor verdere ondersteuning. Circuscentrum organiseert samen met partners uit het veld trajecten rond veiligheid (zie hier voor meer informatie).
Voor circusactiviteiten is minimaal een hoogte van 6 meter nodig. Dit is noodzakelijk om een trapeze goed op te hangen, om acrobatische oefeningen uit te voeren waarbij men op elkaar staat, of om jongleerballen in de lucht te gooien. Een voldoende hoog plafond is dus cruciaal.
Circus is voor iedereen, en veel ateliers werken hard aan inclusie. Een toegankelijk gebouw ondersteunt deze inspanningen. (Zie hier Good Practices en bekijk onze expertise rond inclusie.)
Ingrepen zoals laadliften, duidelijk aangegeven ingangen en andere toegankelijkheidsvoorzieningen kunnen hierbij een belangrijke rol spelen.
Circusateliers zetten hun ruimtes op verschillende manieren in. Naast lessen voor jongeren worden ze ook gebruikt door artiesten om te trainen, door seniorengroepen, voor schoolprojecten, enzovoort. Een ruimte die te allen tijde inzetbaar is voor circus zal altijd goed benut worden.
De opbouw voor circus kan echter complex zijn. In een gedeelde ruimte is het niet altijd mogelijk om snel te schakelen tussen activiteiten zoals volleybal en circus.
Om op een goede en veilige manier les te geven aan groepen is voldoende ruimte nodig. Circusateliers hebben vaak behoefte aan meerdere zalen of zalen die indeelbaar zijn. Meerdere lessen worden vaak tegelijk aangeboden, en daarnaast kunnen de zalen ook voor andere doeleinden worden gebruikt, zoals het trainen van artiesten.
Een circusatelier heeft ook opslagruimte nodig. Circusmateriaal zoals valmatten, trampolines, een bascule, en tientallen eenwielers neemt snel veel ruimte in beslag. Het is belangrijk dat dit materiaal ordelijk en veilig kan worden opgeborgen tussen gebruik.
Ateliers hebben vaak een bovenlokale uitstraling, waardoor sommige lesgevers en leden van ver komen. Niet iedereen heeft toegang tot een auto, dus een goede aansluiting op het openbaar vervoer en fietsenstallingen kunnen ateliers beter bereikbaar maken.
Circusmagazine is het driemaandelijks tijdschrift voor de circuskunst. Op eigentijdse wijze bericht het over verleden, heden en toekomst van de circuswereld in Vlaanderen and beyond.
Abonneer je hier