(c) Kevin Faingnaert

Traditionele circussen zijn van oorsprong familiecircussen die op eigen risico rondtrekken van dorp tot stad. Ze hebben een rijke traditie. In een chapiteau brengen ze een traditioneel programma: een opeenvolging van verschillende circusacts aaneen gesproken door een spreekstalmeester.

Het traditionele circus kende zijn hoogdagen in de 19e en de eerste helft van de 20ste eeuw en blijft tot op de dag van vandaag aanwezig, al trekken er steeds minder traditionele circussen Vlaanderen rond. Hun beroep en hun levenswijze staan zwaar onder druk. Iedere stad of gemeente hanteert zijn eigen regels en dat maakt de administratieve afhandeling voor het bekomen van een standplaats erg ingewikkeld. Steden en gemeenten zijn zich niet altijd even bewust van deze fragiele economische realiteit.

Circuscentrum houdt de vinger aan de pols en wordt graag op de hoogte gehouden van de ervaringen van beide partijen. Nood aan informatie of zit je met vragen? Neem gerust contact op via [email protected] of bel 09 233 85 89.

Circussen die vandaag nog actief zijn in Vlaanderen

Circus Barones

Circus Barones reist al meer dan 20 jaar door Vlaanderen en kiest elk jaar resoluut voor een nieuwe show én nieuwe, internationale artiesten.

Hier bekijk je hun website

Lees het interview met directeur Richard Korittnig in het Circusmagazine van maart 2023.

Tik Tak Circus

Tik Tak Circus (vroeger Circus Pauwels) bestaat al acht generaties en is daarmee één van de weinige rondtrekkende familiecircussen. Saltimbanques is de vzw van de circusfamilie Pauwels. Directeur is Samuel Pauwels.

Bekijk hier hun Facebookpagina

Circus Pipo

Een eigentijds circus dat een hedendaagse mix brengt van puur traditioneel circus en unieke sensaties.

Bezoek hun website

Wiener Circus

Het Wiener Circus trekt rond in België sinds 1965, al zo lang brengen ze telkens opnieuw een wervelende familievoorstelling.

Bezoek hun website

Bekijk het filmportret uit de reeks 'Living Circus Treasures'