Ook lokale besturen kunnen heel wat betekenen voor circus. Circuscentrum werkt momenteel aan een geactualiseerde leidraad die duidelijk maakt hoe je op lokaal niveau kan werken aan een circusvriendelijk context. In het najaar van 2023 kan je hier meer vinden. Voor de ontvangst van rondreizende circussen, kan je tot dan nog steeds gebruik maken van deze tips (gebaseerd op ‘De Karavaan houdt halt’).
De weinige circussen die ons land rijk is, vormen stilaan een minderheid. Hun beroep en levenswijze staan zwaar onder druk in de sterk geëvolueerde maatschappelijke context van vrijetijdsbeleving en regelgeving. Iedere stad of gemeente hanteert zijn eigen regels en dat maakt de administratieve afhandeling voor het bekomen van een standplaats erg ingewikkeld. Onzekerheid over standplaats of publieksopkomst is voor hen dagelijkse kost. Steden en gemeenten zijn zich niet altijd even bewust van deze fragiele economische realiteit. Circussen zijn uitermate afhankelijk van de welwillendheid van steden en gemeenten om in optimale omstandigheden hun vak uit te oefenen en te kunnen overleven. Bij de ontwikkeling van een positief circusbeleid zijn er een aantal belangrijke factoren om rekening mee te houden.
Voorzie 1 contactpersoon voor het circus die de coördinatie op zich neemt als verschillende stads/gemeentelijke diensten aangesproken moeten worden.
Laat circussen niet te lang wachten op een antwoord van het bestuur of ze al dan niet een vergunning krijgen. Op die manier kunnen zij makkelijker hun tournee plannen of wijzigen.
Een zeker tolerantiemarge is wenselijk. Steden en gemeenten gaan doorgaans uit van een bureaucratische en administratieve logica, maar staan niet altijd stil bij de moeilijke realiteit waarbinnen de kleine circusgemeenschap met zijn zeer eigen levenswijze opereert.
Circusmagazine is het driemaandelijks tijdschrift voor de circuskunst. Op eigentijdse wijze bericht het over verleden, heden en toekomst van de circuswereld in Vlaanderen and beyond.
Abonneer je hier