Jesse Huygh
Jesse Huygh © Bart Van der Moeren

De Ultima voor circus 2022 gaat naar ADM-vzw van Jesse Huygh. Samen met Rocio Garrote, die hem ondersteunt en het zuurstofapparaat draagt, maakte hij in 2021 de voorstelling ‘A 2 mètres’: over adem, ademnood, begrenzing, eenzaamheid maar ook over vriendschap.

“Jesse Huygh, oprichter van ADM-VZW, is een ware grootmeester in de circustechniek ‘Chinese mast’. Daarnaast is hij een voorbeeld voor iedereen die ergens mee worstelt. Hij verzet zich tegen de zwaartekracht en dat als metafoor voor het gevecht tegen een ziekte of gelijk welke aandoening die je leven kan bemoeilijken.” Zo oordeelde de jury.

Sinds 2003 reikt de Vlaamse overheid elk jaar 12 prijzen uit, in evenveel categorieën, aan toonaangevende artiesten, kunstenaars, organisaties of gezelschappen. De laureaten worden gekozen door een jury van deskundigen. ​  Om de twee jaar wordt er ook een Ultima voor circus uitgereikt. Het was Jesse Huygh die op 16 mei die Ultima in ontvangst mocht nemen.

“Deze Ultima is een mooie erkenning voor mijn werk”, reageert Jesse. “Leuk dat de overheid mijn werk erkent, maar nog belangrijker blijven de persoonlijke reacties van toeschouwers, mensen die na het zien van de voorstelling zeggen dat ze energie en moed krijgen om door te gaan, ondanks de ziekte of aandoening waar ze zelf mee kampen. Daarvoor doe ik het.”

Mucoviscidose

Jesse heeft sinds zijn twaalfde mucoviscidose, daardoor zit hij sinds een aantal jaar vast aan een zuurstofapparaat. Dit belemmert hem echter niet om zijn grote passie te tonen aan een publiek: acrobatie aan de Chinese mast. Samen met Rocio Garrote, die hem ondersteunt en het zuurstofapparaat draagt, maakte hij in 2021 de voorstelling ‘A 2 mètres’. Met die voorstelling toert hij niet alleen rond op festivals, maar ook langs zorginstellingen.

“De zomer van 2023 wordt een zomer waarin we vooral langs Franse zorginstellingen gaan. We gaan zelfs een stapje verder dan enkel performen: we plannen workshops met de bewoners van woonzorgcentra en ziekenhuizen waarbij we hen fysiek en emotioneel zullen uitdagen en hen motiveren om elkaar te vertrouwen tijdens de oefeningen. Aan het einde van de workshop brengen we dan onze voorstelling.”

1e KM

Achter de schermen werkt Jesse intussen aan een volgende voorstelling: 1e KM. Die zal in première gaan in april 2025. “Het wordt een interactieve voorstelling waarbij vijf acrobaten een staaltje partneracrobatie en Chinese mast tonen, maar waarin vooral inclusiviteit en het wegwerken van afstanden tussen mensen centraal staan”, aldus Jesse.

Over Jesse

Jesse studeerde in 2011 af aan ESAC (Ecole Supérieure des Arts du Cirque) in Brussel en specialiseerde zich in Chinese mast, straps, vloer- en partneracrobatie. Daarna werkte hij voor tal van grote gezelschappen over de hele wereld, zoals Cirque Eloize, NoFitState Circus en Casus. Maar hij werkte ook aan persoonlijke projecten, solo’s en duo’s. In 2016 richtte hij Collectif Sous le Manteau mee op, hun eerste voorstelling ‘MONSTRO’ ging in januari 2019 in première. Parallel met deze artistieke carrière ontplooide hij zich vanaf 2011 ook als lesgever.


>> Bekijk de teaser van ‘A 2 mètres’