internationale netwerken
© Paula Alvala

Circuscentrum is actief lid van verschillende internationale netwerken in de circussector. In het ontwikkelen en het organiseren van verschillende activiteiten betrekt Circuscentrum deze netwerken waar dat relevant is. We delen graag onze kennis en expertise met de andere lidorganisaties en we nemen een ambassadeursrol voor de Vlaamse circussector op binnen activiteiten van deze netwerken.

Internationale netwerken waarvan Circuscentrum lid is

Circostrada

Logo Circostrada

Circostrada is het Europees netwerk voor hedendaags circus en straattheater. Met ongeveer 120 leden uit 39 landen werkt het platform wereldwijd aan de uitbouw en erkenning van deze sectoren in Europa. Festivals, speelplekken, netwerkorganisaties en werkplaatsen kunnen lid worden ven het netwerk. Gezelschappen, spreidingsbureaus en scholen kunnen lid worden als ze kunnen aantonen dat ze een breed netwerk van artiesten en organisaties in hun land vertegenwoordigen. Naast diverse publicaties, werkgroepen en bijeenkomsten is Circostrada ook de organisator van het belangrijke meerdaagse seminarie Fresh Circus. Circuscentrum is een van de permanente leden van Circostrada. 

www.circostrada.org

European Youth Circus Organisation (EYCO)

Logo EYCO

Vijf Europese organisaties, waaronder Circuscentrum, richtten in 2009 EYCO op met als doel de uitbouw, erkenning, kwaliteitsverhoging en de promotie van jeugdcircus op Europees niveau te stimuleren. Het netwerk bestaat uit twaalf permanente lidorganisaties uit evenveel verschillende landen. Intussen vertegenwoordigt EYCO 450 circusscholen en 2.000 docenten en het bereikt zo'n 540.000 circusbeoefenaars in Europa.

www.eyco.org

Fédération européenne des écoles de cirque professionnelles (FEDEC)

Logo FEDEC

FEDEC is de Europese Federatie van Professionele Circusscholen. Het netwerk bestaat uit professionele circusscholen en circusorganisaties (waaronder Circuscentrum) en ondersteunt de ontwikkeling en evolutie van circuspedagogie. Daarnaast bevat de website een schat aan informatie voor elke zoekende artiest, waaronder data van audities. Hoewel het een Europees netwerk is, heeft FEDEC ook leden uit andere werelddelen. 

www.fedec.eu

Circus Arts Research Platform (CARP)

logo CARP

Circuscentrum richtte in 2017 samen met het Franse Centra National des Arts du Cirque (CNAC), CircusInfo Finland en Centre for Circus Arts Research, Innovation and Knowledge Transfer at the National Circus School (CA) CARP op. CARP wil onder meer onderzoekers van over de hele wereld met elkaar in contact brengen, samenwerking stimuleren en academisch circusonderzoek ontsluiten via een eenduidige openbare bibliografie.

www.circusartsresearchplatform.com

Circus Arts Research Platform (INCAM)

logo INCAM

INCAM is een informeel netwerk van circustijdschriften. Gestart in 2011 met vier tijdschriften, bestaat het nu uit 22 magazines (print en online) die jaarlijks bijeenkomen om informatie en expertise uit te wisselen om zo de circussector nog beter te kunnen dienen.

www.circusartsmagazines.net/incam