Bristol

In 2023 haalde Circuscentrum de banden aan met het Verenigd Koninkrijk. Dankzij de steun van Brexit Adjustment Reserve (BAR) konden we een aantal projecten op poten zetten. De publicatie This is not the end – Focus UK in retrospect: the facts, the rumours and the dreams brengt het verhaal van deze samenwerking in woord en beeld. In de publicatie 'Making connections' kan je het ecosysteem circuskunsten en outdoor arts in het VK ontdekken.

Landenbrochure 'Making connections'

Naar aanleiding van de Focus UK werd de publicatie 'Making connections' ontwikkeld in samenwerking met Verena Cornwall, een publicatie die een beeld geeft van het ecosysteem circuskunsten en outdoor arts in het VK, aan de hand van artikels en interviews met enkele sleutelfiguren. Als circusartiest of professional het Verenigd Koninkrijk verkennen? Dan is deze landenbrochure een aanrader.

cover landenbrochure

Focus UK in retrospect: the facts, the rumours and the dreams

cover UK brochure

Initiatieven

Werkbezoek Verenigd Koninkrijk 13 tot 16 maart 2023

Van 13 tot 16 maart gingen twintig circusprofessionals uit Vlaanderen samen met Circuscentrum mee op een verkenningstocht door het Verenigd Koninkrijk. Gedurende drie dagen was de delegatie elk dag te gast bij een andere organisatie, kreeg ze relevantie discussies voorgeschoteld en er werd een stand van zaken gegeven van beide zijden van het kanaal om zo een beter inzicht te krijgen in samenwerken in de toekomst. Ontdek er alles over in het artikel dat Liv Laveyne schreef over het werkbezoek.

Hoewel de Vlaamse en Britse context op een aantal punten verschillen, is één ding zeker: we kunnen veel van elkaar leren. Naast de verschillende bezoeken kregen deze vijf Vlaamse gezelschappen de kans om hun tour-ready work te presenteren aan een publiek van Britse circusprofessionals: Tim Oelbrandt & De Studio met Spirals, Sinking Sideways met Cécile, Rode Boom met Ritselingen, Gedachtegang met Bare Body en Compagnie Krak met Bench Invasion.

Kensington and Chelsea Festival (juli-augustus 2023)

Spotlight on Flanders

Greenwich+Docklands International Festival (25 augustus-10 september 2023)

Spotlight on Flanders

Eind augustus (26-28/08) namen we een aantal professionals mee naar Londen om kennis te maken met het festival en het werk van UPSWING. Tijdens een strategische meeting onderzochten we hoe nieuwe makers en nieuwe verhalen hun weg naar het podium kunnen vinden. In november 2023 kwam UPSWING naar Vlaanderen voor een expertise-uitwisseling over nieuwe wegen in de sector binnen de context van de Vlaamse jeugdcircussen. We gebruikten dit als startpunt voor een groeipad naar meer diversiteit in het Vlaamse circuslandschap.

Freedom Festival (30 augustus-3 september 2023)

Spotlight on Flanders

Als onderdeel van het FREEDOM FESTIVAL SYMPOSIUM 2023 legde Freedom Festival, in samenwerking met Circuscentrum, de focus op de 'Impact van circuskunsten op welzijn' met specifieke aandacht voor kinderen en jongeren. Ell Circo D'ell Fuego (ECDF) stelde het TaRMaK project voor. Een circusproject op maat gemaakt voor kinderen (8 tot 14 jaar) die een achtergrond hebben waarin intrafamiliaal geweld (IFV) een belangrijke rol speelt of heeft gespeeld of die zijn opgegroeid in uitdagende thuissituaties. Cirkus in Beweging presenteerde het project Circus Clinic: The Art of Wellbeing, een internationaal Erasmus+ jongerenpartnerschap dat onderzoekt hoe circuspraktijken en welzijn elkaar kruisen. Daarnaast presenteerde Circuscentrum de ontwikkeling van het unieke circusecosysteem en -beleid in Vlaanderen.

Out There Festival (15-17 september 2023)

Spotlight on Flanders

Circuscentrum trok met een delegatie van Vlaamse programmatoren naar Out There Festival. We namen deel aan het professionele programma met een speciale focus op Muziek en Circus en we ontmoetten een delegatie van Britse programmatoren om creatieve allianties te verkennen en te bespreken.

Working with the UK post-Brexit - Circus needs to travel

Video

Working with the UK post-Brexit - Touring opportunities

Video

Working with the UK post-Brexit - What about the paperwork

Video

Vragen?

Wil je meer weten over de projecten in samenwerking met het VK of heb je vragen?