Bristol

Als steunpunt wil Circuscentrum vanuit zijn opdrachten op het vlak van uitwisseling, kennisopbouw en promotie mee een antwoord bieden op de uitdagingen waar de circussector na de Brexit mee geconfronteerd wordt. Circuscentrum zet in 2023 in op een aantal projecten die gefinancierd worden vanuit de Brexit Adjustment Reserve (BAR)  beheerd door VLAIO.

Werkbezoek Verenigd Koninkrijk 13 tot 16 maart 2023

Van 13 tot 16 maart gingen twintig circusprofessionals uit Vlaanderen samen met Circuscentrum mee op een verkenningstocht door het Verenigd Koninkrijk. Gedurende drie dagen was de delegatie elk dag te gast bij een andere organisatie, kreeg ze relevantie discussies voorgeschoteld en er werd een stand van zaken gegeven van beide zijden van het kanaal om zo een beter inzicht te krijgen in samenwerken in de toekomst. Ontdek er alles over in het artikel dat Liv Laveyne schreef over het werkbezoek.

Hoewel de Vlaamse en Britse context op een aantal punten verschillen, is één ding zeker: we kunnen veel van elkaar leren. Naast de verschillende bezoeken kregen deze vijf Vlaamse gezelschappen de kans om hun tour-ready work te presenteren aan een publiek van Britse circusprofessionals: Tim Oelbrandt & De Studio met Spirals, Sinking Sideways met Cécile, Rode Boom met Ritselingen, Gedachtegang met Bare Body en Compagnie Krak met Bench Invasion.

In de tweede helft van het jaar bouwen we verder op de connecties die ondertussen tot stand zijn gekomen. Op heel wat plekken zal er werk van Vlaams circustalent te zien zijn. Deze samenwerkingen kaderen in het BAR project ‘Spotlight on Flanders', gecoördineerd door Circuscentrum en gefinancierd door VLAIO. Het project focust op samenwerking met verschillende Britse programmatoren en producers om Vlaamse circuscreaties in de kijker te zetten, op uitwisseling tussen Vlaamse circusprofessionals en Britse professionals en het zoeken naar samenwerkingsmogelijkheden en -opportuniteiten op lange termijn.

Kensington & Chelsea Festival (juli-augustus 2023)

Spotlight on Flanders

Greenwich+Docklands International Festival (25 augustus-10 september 2023)

Spotlight on Flanders

Eind augustus (26-28/08) nemen we een aantal professionals mee naar Londen om kennis te maken met het festival en het werk van UPSWING. Tijdens een strategische meeting onderzoeken we hoe nieuwe makers en nieuwe verhalen hun weg naar het podium kunnen vinden. In november 2023 komt UPSWING naar Vlaanderen voor een expertise-uitwisseling over nieuwe wegen in de sector binnen de context van de Vlaamse jeugdcircussen. We gebruiken dit als startpunt voor een groeipad naar meer diversiteit in het Vlaamse circuslandschap.

Freedom Festival (30 augustus-3 september 2023)

Spotlight on Flanders

Als onderdeel van het FREEDOM FESTIVAL SYMPOSIUM 2023 legt Freedom Festival, in samenwerking met Circuscentrum, de focus op de 'Impact van circuskunsten op welzijn' met specifieke aandacht voor kinderen en jongeren. Ell Circo D'ell Fuego (ECDF) stelt het TaRMaK project voor. Een circusproject op maat gemaakt voor kinderen (8 tot 14 jaar) die een achtergrond hebben waarin intrafamiliaal geweld (IFV) een belangrijke rol speelt of heeft gespeeld of die zijn opgegroeid in uitdagende thuissituaties. Cirkus in Beweging presenteert het project Circus Clininc: The Art of Wellbeing, een internationaal Erasmus+ jongerenpartnerschap dat onderzoekt hoe circuspraktijken en welzijn elkaar kruisen. Daarnaast presenteert Circuscentrum de ontwikkeling van het unieke circusecosysteem en -beleid in Vlaanderen.

Out There Festival (15-17 september 2023)

Spotlight on Flanders

Circuscentrum trekt met een delegatie van Vlaamse programmatoren naar Out There Festival. We nemen deel aan het professionele programma met een speciale focus op Muziek en Circus en we ontmoeten een delegatie van Britse programmatoren ontmoeten om creatieve allianties te verkennen en te bespreken.