Chalon dans la rue
© Jakob Rosseel

Dankzij het project Focus Frankrijk (2021-2023) versterkten we de band met Frankrijk en konden we er Vlaams circus promoten. In de publicatie ‘Ceci n’est pas la fin – Focus France en rétrospective: les faits, les rumeurs et les rêves’ ontdek je het verhaal van deze succesvolle bilaterale samenwerking in woord en beeld.

Focus France en rétrospective: les faits, les rumeurs et les rêves

cover FF_FR
Focus FR_ ENG cover

Initiatieven

La Cour des Belges

Het eerste initiatief binnen het project Focus Frankrijk werd gelanceerd op het straattheaterfestival Chalon dans la rue. Het festival dat jaarlijks doorgaat in Chalon-sur-Saône is uitgegroeid tot een van de belangrijkste ontmoetingen rond kunsten in de openbare ruimte in Frankrijk. Vijf dagen lang worden er een 160-tal gezelschappen geprogrammeerd. Het is de plaats bij uitstek voor circusgezelschappen om voorstellingen onder de aandacht van programmatoren te brengen. Een aantal Belgische circusgezelschappen organiseerde zich als collectief voor het inrichten van een Belgisch plein op het festival, ‘La Cour des Belges’.
Bekijk het beeldverslag.

Plateau flamand part 1 - Cirque-Théâtre d'Elbeuf (Elbeuf)

In november 2022 werd de Plateau flamand afgetrapt, de tweede grote actie binnen het project Focus Frankrijk. Onder die noemer toert een selectie van Vlaamse circuscreaties eind 2022 en in 20233 door Frankrijk. Verschillende Vlaamse circusgezelschappen krijgen een plek binnen de programmatie van gerenommeerde festivals en speelplekken in Frankrijk.

PLateau flamand Elbeuf

Alexander Vantournhout/Not Standing trapte op 26 november de Plateau flamand af in Cirque-Théâtre d’ Elbeuf in aanwezigheid van een delegatie van Vlaamse en Franse circusprofessionals. Een symbolische keuze aangezien Yveline Rapeau - de directrice van La Platforme 2 pôles cirque in Normandië (La Brèche à Cherbourg en Cirque-Théâtre d’Elbeuf) mee aan de wieg stond van de internationale carrière van deze Vlaamse circusartiest. Cirque-Théâtre d'Elbeuf, dat deel uitmaakt van Platforme 2 pôles cirque in Normandië, is een plek voor zowel spreiding als ondersteuning van creaties en artistieke vorming met een internationale dimensie.

Plateau flamand part 2 - Spring Festival (Normandië)

brochures

Op 12 december 2022 werd het festivalprogramma van SPRING festival voorgesteld aan de Franse nationale pers bij de Vlaamse vertegenwoordiging in Parijs. Dit festival voor nieuwe kunstvormen in Normandië is in handen van La Platforme 2 pôles cirque. Dankzij de samenwerking tussen dit platform en Circuscentrum brengen zij voor de editie 2023 met Plateau flamand een festivalprogramma waarin Vlaams circustalent centraal staat met werk van Circus Katoen, Sinking Sideways en Collectif Malunés/MOVEDBYMATTER.

Amoukanama

Naast de Plateau flamand waren we aanwezig op het professionele programma van SPRING festival. Met de sessie ‘Cirque en Flandres: écosystème en évolution’ gaf Circuscentrum een bredere kijk op het Vlaamse circusveld en zijn beleidskader. De aanwezige professionals kregen een voorproefje van de resultaten van het onderzoek over circusloopbanen in Vlaanderen. Be Flat, Detail Company, Circumstances en Amoukanama mochten hun creatie voorstellen aan Franse professionals.

Plateau flamand part 3 - Le Prato (Lille)

Op 21 maart landde Plateau flamand in Le Prato (Pôle National Cirque - Lille) met een 'double bill' met Circus Katoen en Post Uit Hessdalen. Le Prato besteedt speciale aandacht aan opkomende kunstenaars en de verbinding met de bewoners van de wijk en de regio.

Plateau flamand part 4 - CIRCA (Auch)

Voor de laatste editie van Plateau flamand werkten we samen met CIRCA in Auch. Deze keer presenteerde Plateau flamand:

Naast Plateau flamand konden Franse en internationale circusprofessionals genieten van een Soirée flamande en drie Vlaamse gezelschappen stelden hun creaties voor aan professionals tijdens projectpresentaties.

Bekijk de brochure van CIRCA.

Vragen?

Wil je meer weten over het project Focus Frankrijk?

Het project werd gecoördineerd door Circuscentrum, in opdracht van de Vlaamse overheid, en werd hierin bijgestaan door een stuurgroep samengesteld uit de circuswerkplaatsen Miramiro (Celine Verkest), PERPLX (Aukelyn Allary), CIRKLABO (Jonas Van Soom), Circuswerkplaats Dommelhof (Martine Linaer), de structurele gezelschappen Circus Ronaldo (Danny Van Den Broeck), Side-Show (Quintijn Ketels), Rode Boom (Kurt Demey), externe experten Jan Daems (Codarts Circus Arts), Alexandre Fray (Cie Un Loup pour l’homme), vertegenwoordiger Kabinet (Wouter Rogiers), algemeen Afgevaardigde Vlaanderen in Frankrijk (Gaetan Poelman), Departement CJM (Andries Clement-voorzitter stuurgroep & Lore Goovaerts) en Circuscentrum (Noemi De Clercq / Nele Vertriest / Séverine Van der Stighelen / Gab Bondewel).