Chalon dans la rue
© Jakob Rosseel

Drie jaar lang halen we intensief de banden aan met Frankrijk, in de eerste plaats om er Vlaams circus te promoten. Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon koos de circussector uit als pilootproject. In de uitrol van dit meerjarige project (2021 - 2023) worden er initiatieven opgezet met een focus op kennisuitwisseling, spreiding van Vlaamse circusvoorstellingen en het vergroten van zichtbaarheid in het Franse culturele netwerk. Op lange termijn draagt het project bij tot de professionalisering van de Vlaamse circussector en een verhoging van de internationale zichtbaarheid.

Circuscentrum ging samenwerkingen aan met belangrijke spelers in de Franse circussector en zocht naar manieren om deze samenwerkingen te verduurzamen na afloop van het project. Circuscentrum coördineert in opdracht van de Vlaamse overheid dit traject en wordt hierin bijgestaan door een stuurgroep die de behoeften van de sector en de voortgang van het traject mee bewaakt.

  • Circuswerkplaatsen: Miramiro – Celine Verkest / PERPLX – Aukelyn Allary / CIRKLABO – Jonas Van Soom / Circuswerkplaats Dommelhof – Martine Linaer
  • Structurele gezelschappen: Circus Ronaldo – Danny Van Den Broeck / Side-Show – Quintijn Ketels / Rode Boom – Kurt Demey
  • Externe experten: Jan Daems (Codarts Circus Arts) / Alexandre Fray (Cie Un Loup pour l’homme)
  • Vertegenwoordiger Kabinet: Wouter Rogiers                              
  • Algemeen Afgevaardigde VR in Frankrijk: Gaetan Poelman      
  • Departement CJM: Andries Clement (voorzitter stuurgroep)/ Lore Goovaerts
  • Circuscentrum: Noemi De Clercq / Nele Vertriest / Séverine Van der Stighelen / Gab Bondewel

Circuscentrum werkt in de uitrol van het project samen met een aantal belangrijke organisaties in het Franse circusveld: de nationale centra voor circuskunsten, les Pôles Nationaux du Cirque (PCN) enerzijds en de nationale centra voor kunst en openbare ruimte Centres Nationaux des Arts de la Rue et l’Espace Public (CNAREP) anderzijds.

Initiatieven

La Cour des Belges

Het eerste initiatief binnen het project Focus Frankrijk werd gelanceerd op het straattheaterfestival Chalon dans la rue. Het festival dat jaarlijks doorgaat in Chalon-sur-Saône is uitgegroeid tot een van de belangrijkste ontmoetingen rond kunsten in de openbare ruimte in Frankrijk. Vijf dagen lang worden er een 160-tal gezelschappen geprogrammeerd. Het is de plaats bij uitstek voor circusgezelschappen om voorstellingen onder de aandacht van programmatoren te brengen. Een aantal Belgische circusgezelschappen organiseerde zich als collectief voor het inrichten van een Belgisch plein op het festival, ‘La Cour des Belges’.
Bekijk het beeldverslag.

Plateau flamand part I - Cirque-Théâtre d'Elbeuf (Elbeuf)

In november 2022 werd de Plateau flamand afgetrapt, de tweede grote actie binnen het project Focus Frankrijk. Onder die noemer toert een selectie van Vlaamse circuscreaties eind 2022 en in 20233 door Frankrijk. Verschillende Vlaamse circusgezelschappen krijgen een plek binnen de programmatie van gerenommeerde festivals en speelplekken in Frankrijk.

PLateau flamand Elbeuf

Alexander Vantournhout/Not Standing trapte op 26 november de Plateau flamand af in Cirque-Théâtre d’ Elbeuf in aanwezigheid van een delegatie van Vlaamse en Franse circusprofessionals. Een symbolische keuze aangezien Yveline Rapeau - de directrice van La Platforme 2 pôles cirque in Normandië (La Brèche à Cherbourg en Cirque-Théâtre d’Elbeuf) mee aan de wieg stond van de internationale carrière van deze Vlaamse circusartiest. Cirque-Théâtre d'Elbeuf, dat deel uitmaakt van Platforme 2 pôles cirque in Normandië, is een plek voor zowel spreiding als ondersteuning van creaties en artistieke vorming met een internationale dimensie.

Plateau flamand part II - Spring Festival (Normandië)

brochures

Op 12 december 2022 werd het festivalprogramma van SPRING festival voorgesteld aan de Franse nationale pers bij de Vlaamse vertegenwoordiging in Parijs. Dit festival voor nieuwe kunstvormen in Normandië is in handen van La Platforme 2 pôles cirque. Dankzij de samenwerking tussen dit platform en Circuscentrum brengen zij voor de editie 2023 met Plateau flamand een festivalprogramma waarin Vlaams circustalent centraal staat met werk van Circus Katoen, Sinking Sideways en Collectif Malunés/MOVEDBYMATTER.

Amoukanama

Naast de Plateau flamand waren we aanwezig op het professionele programma van SPRING festival. Met de sessie ‘Cirque en Flandres: écosystème en évolution’ gaf Circuscentrum een bredere kijk op het Vlaamse circusveld en zijn beleidskader. De aanwezige professionals kregen een voorproefje van de resultaten van het onderzoek over circusloopbanen in Vlaanderen. Be Flat, Detail Company, Circumstances en Amoukanama mochten hun creatie voorstellen aan Franse professionals.

Plateau flamand part III - Le Prato (Lille)

Op 21 maart landde Plateau flamand in Le Prato (Pôle National Cirque - Lille) met een 'double bill' met Circus Katoen en Post Uit Hessdalen. Le Prato besteedt speciale aandacht aan opkomende kunstenaars en de verbinding met de bewoners van de wijk en de regio.

Plateau flamand part IV - CIRCA (Auch)

Voor de laatste editie van Plateau flamand werken we samen met CIRCA in Auch. Deze keer presenteert Plateau flamand:

Naast Plateau flamand kunnen Franse en internationale circusprofessionals genieten van een Soirée flamand (24 oktober) en ontdekken de leerlingen van het Springplankproject van Ell Circo D'ell Fuego er de activiteiten van FFEC - Fédération Française des écoles de cirque.

Vragen?

Nog tot eind 2023 krijgen Vlaamse circusgezelschappen de kans om zich te tonen in het Franse speelveld. Heb je vragen?