Wil je zelf circusbegeleider of -lesgever worden? Jongeren vanaf 15 jaar kunnen de cursus circus-jeugdanimator volgen. Vanaf 18 jaar is er de basisopleiding voor circusbegeleiders (BIC).
Met de cursus circus-jeugdanimator kan je vanaf 15 jaar je eerste stappen zetten als assistent-lesgever. Je leert de basis van pedagogische vaardigheden om kinderen in circuslessen te begeleiden, en je behaalt meteen ook je animatorattest. Met dit attest kan je overal in het jeugdwerk aan de slag.
Deze cursus gaat steeds door tijdens de krokusvakantie. Na het volgen van de zesdaagse cursus, volgt er nog een stage van 50 uur in een circusatelier naar keuze.
Om volwaardig circusbegeleider te worden, kan je vanaf 18 jaar de basisopleiding voor circusbegeleider (BIC) volgen. 'De BIC' bestaat sinds het begin van deze eeuw en is nog steeds de belangrijkste opstap in Vlaanderen om met kinderen, jongeren en circus aan de slag te gaan. Niet alleen doorstromers vanuit circusateliers, maar ook leerkrachten lichamelijke opvoeding, pedagogen en jeugdwerkers nemen deel aan de opleiding. Voorkennis van circustechnieken is niet nodig, zolang je maar een goede fysieke basis hebt.
De opleiding bestaat uit een tiendaagse tijdens de zomervakantie, gevolgd door vijf weekends doorheen het jaar.
Vanaf 21 jaar kan je een intensieve opleiding tot circusdocent volgen aan de École de Cirque de Bruxelles. De Formation Pédagogique (FP) is een voltijdse opleiding die start in september en eindigt in juni.
Om deel te nemen aan deze opleiding, is het nodig om tijdens de zomer die voorafgaat aan de opleiding audities te doen.
Circusmagazine is het driemaandelijks tijdschrift voor de circuskunst. Op eigentijdse wijze bericht het over verleden, heden en toekomst van de circuswereld in Vlaanderen and beyond.