Kerststage
© Fotokultuur

Wil je zelf circusbegeleider of -lesgever worden? Jongeren vanaf 15 jaar kunnen de cursus circus-jeugdanimator volgen. Vanaf 18 jaar is er dan de basisopleiding voor circusbegeleiders (BIC).

Opleidingen tot circusbegeleider

Cursus circus-jeugdanimator

Met de cursus circus-jeugdanimator kan je vanaf 15 jaar je eerste stappen zetten als assistent-lesgever. Naast je eerste pedagogische skills om kinderen in circuslessen correct te begeleiden, heb je meteen ook ja animatorattest op zak. Daarmee kan je overal in het jeugdwerk aan de slag.

De cursus gaat steeds door tijdens de krokusvakantie. Na het volgen van de zesdaagse cursus, volgt er nog een stage van 50 uur in een circusatelier naar keuze.

Alle informatie over de editie in 2024 lees je hier.

Vragen? [email protected]

Basisopleiding voor circusbegeleider (BIC)

Om volwaardig circusbegeleider te worden, kan je vanaf 18 jaar de basisopleiding voor circusbegeleider (BIC) volgen. 'De BIC' bestaat sinds het begin van deze eeuw en is nog steeds de belangrijkste opstap in Vlaanderen om met kinderen, jongeren en circus aan de slag te gaan. Niet alleen doorstromers vanuit circusateliers, ook leerkrachten lichamelijke opvoeding, pedagogen en jeugdwerkers nemen deel aan de opleiding. Voorkennis van circustechnieken is niet nodig, zolang je maar een goede fysieke basis hebt.

De opleiding bestaat uit een tiendaagse tijdens de zomervakantie, gevolgd door vijf weekends doorheen het jaar.

Inschrijven voor de editie van 2024 kan nog tot 1 mei 2024.
Lees alles praktische informatie voor de editie 2024.

Vragen? [email protected]

Opleiding circusdocent Formation Pédagogique

Vanaf 21 jaar kan je een intensieve opleiding tot circusdocent volgen aan de École de Cirque de Bruxelles. De Formation Pédagogique (FP) is een voltijdse opleiding die start in september en eindigt in juni.

Om deel te nemen aan deze opleiding, is het nodig om tijdens de zomer die voorafgaat aan de opleiding audities te doen.

Informatie over de opleiding vind je op de website van École de Cirque de Bruxelles.

Voor deze opleiding kan je een ontwikkelingsbeurs aanvragen via het circusdecreet.
Informatie daarover vind je op de website van Vlaanderen.

Vragen? [email protected]