Knot on Hands
Knot on Hands

De potgrond van het Vlaamse circusveld zijn de circusateliers. Heel wat hedendaagse professionele circusartiesten zette de eerste stappen in een atelier. Vanaf het middelbaar kan je kiezen voor de circushumaniora. Ook op hogeschoolniveau kan je een professionele bachelor of een master circus behalen.

Circushumaniora

Binnen het formeel onderwijs in Vlaanderen werd een circushumaniora opgericht binnen het Lemmensinstituut in Leuven, een kunstopleiding waarin circus centraal staat. Instappen kon eerder vanaf 12 jaar. Helaas wordt de richting nu afgebouwd, waardoor je enkel nog kan instappen vanaf het derde jaar (15 jaar).
Meer informatie over de humaniora is te vinden op de website van het Lemmensinstituut.

Er is wel een nieuw circushumaniora in de maak, net over de taalgrens in Waalse Huy/Marchin (met internaat). Meer informatie daarover verschijnt binnenkort op de website van Latitude 50.

Vragen? [email protected]

Circushogescholen

In Vlaanderen bestaat (helaas) nog geen circushogeschool. Echt ver moet je echter niet gaan, want de dichtstbijzijnde circushogeschool ligt in Brussel én wordt beschouwd als een van de belangrijkste circushogesholen ter wereld. Een overzicht van circushogescholen in de buurt van Vlaanderen:

Een overzicht van zowat alle voortgezette, artistieke opleidingen in Europa (en verder) vind je op de website van FEDEC, de koepelorganisatie van circushogescholen.

Een artistieke hogeschool stap je niet zomaar binnen. Zo zal je eerst audities moeten doen. Bovendien is het aantal kandidaten dat toegelaten wordt steeds beperkt. Om kansen tot slagen te vergroten, organiseert Circuscentrum samen met ESAC de voorbereidende stage voor kandidaten: de prepstage.

Voorbereidende jongerenstage - 'Circus prep stage' ESAC

Ben je 16 jaar of ouder, fanatiek aan het trainen in een circusatelier en droom je (stiekem) van een opleiding aan een circushogeschool of van een professionele circuscarrière?

Dan is deze intense circusstage iets voor jou!

Gedurende twee, drie of vier weken (zelf te kiezen: minimum twee, maximum vier) train je samen met een groep jongeren uit heel België aan de basis circusdiscipline(s), ook dans, theater/beweging en preparation physique staan op het menu. Met de hulp van docenten en ex-studenten van ESAC maak je hier letterlijk en figuurlijk reuzensprongen richting audities en professionele toekomstplannen.

Alle praktische informatie voor de stage tijdens werkjaar 2023 - 2024 kan je hier vinden.

Springplank project

Ben je 18 jaar, en al enige jaren als een circusfreak aan het oefenen, maar weet je nog niet zo goed of je klaar voor bent voor een hogere circusopleiding? Of misschien wil je (zonder verdere opleiding) op of achter het circuspodium aan de slag? Dan is het ‘springplank project’ van El Circo d’Ell Fuego in Antwerpen misschien iets voor jou. Lees er meer over op de website van ECDF.