Circus Without Circus © Alain Julien

Het Europees project Circus Without Circus gaf achttien circusartiesten en artiesten uit andere kunstvormen de kans om in duo te experimenteren. Het project liep van 2020 tot 2023 en deelnemende landen waren België, Frankrijk, Denemarken en Kroatië.

Acht partnerorganisaties sloegen de handen in elkaar voor Circus Without Circus, een interdisciplinair onderzoeksproject voor artiesten uit het circusveld en uit alle andere artistieke domeinen, zoals muziek, film, dans, theater, design, architectuur, beeldende kunst,...

Achttien Europese artiesten, negen circusartiesten en negen artiesten uit andere artistieke domeinen werden geselecteerd voor een residentieprogramma dat startte in 2021 en eindigde in 2023. Circusartiesten werden gekoppeld aan andere artiesten om samen te resideren en zo artistieke uitwisseling tussen de verschillende disciplines te stimuleren. De geselecteerde kunstenaars werden uitgenodigd om uit hun comfortzone te treden, gewoonten los te laten, de controle op te geven en hun artistieke proces te openen in de ontmoeting met een andere kunstenaar.

Het project werd medegefinancierd door het Creative Europe-programma van de Europese Unie.

Meer informatie kan je vinden op de website van Circus Without Circus.

Inspiration Guide

Na afloop van het project, in april 2023, werd een 'Inspiration Guide for future interdisciplinary artistic research projects' gepubliceerd.