Checklist - circusvriendelijke gemeente
Een circusvriendelijke gemeente, what's in a name? Circus is een veelzijdige sector, en als lokaal beleidsmaker kun je op diverse manieren ondersteuning bieden. Dit kan variëren van kleine tot grote acties: het bieden van ruimte voor creatie, het ondersteunen van een lokaal circusatelier, het opstellen van een circusreglement, toegankelijke subsidieregelingen, een cultuurcentrum met ankerpunten, en een plein waar een tent op past.
Elke stap, groot of klein, draagt bij aan een levendig circuslandschap in jouw gemeente.
Krijgt circus de erkenning die het verdient?
- Zijn de verschillende stadsdiensten en beleidsorganen op de hoogte van de circusactoren die actief zijn in uw gemeente? Dit betreft ateliers, artiesten, festivals, werkplaatsen, enzovoort, en hun werking.
- Maken circusactoren deel uit van lokale raden zoals jeugd, cultuur, sport of vrije tijd?
- Is er een specifiek circusreglement binnen uw gemeente?
- Kunnen circusactoren erkend worden in uw gemeente? Houd er rekening mee dat circusactiviteiten onder verschillende categorieën kunnen vallen, zoals cultuur, jeugd, sport of welzijn, afhankelijk van hun aard en focus.
Is er ruimte voor circus in mijn gemeente?
- Kan het circusatelier rekenen op ondersteuning bij het vinden en inrichten van ruimte?
- Zijn er mogelijkheden om circus in mijn gemeente te presenteren?
- Kan circus plaatsvinden in de publieke ruimte? Dit kan onder andere betekenen dat er ruimte is voor een circusfestival, dat er voorstellingen worden georganiseerd op openbare plekken, of dat een reizend circus wordt ontvangen.
- Zijn er creatieruimtes beschikbaar voor artiesten? Dit kan inhouden dat gemeentelijke infrastructuur tijdelijk ter beschikking wordt gesteld, een cultuurhuis residenties aanbiedt, of dat andere cultuurorganisaties ruimte beschikbaar stellen.
Wordt er geïnvesteerd in circus in mijn gemeente?
Kunnen circusactoren cultuursubsidies aanvragen?
Kunnen circusactoren gebruikmaken van andere subsidies, zoals investeringssubsidies?
Kunnen circusactoren gebruikmaken van andere ondersteuningsvormen, zoals uitleendiensten?
Gemeentelijke subsidiereglementen bevatten soms onbedoelde uitsluitingen omdat circus nog niet altijd op de radar staat. Circus wordt vaak niet vermeld in exhaustieve en expliciete opsommingen van kunstvormen. Verder wordt vaak enkel verwezen naar het Kunsten- of Amateurkunstendecreet. Hoewel circus op Vlaams niveau onder cultuur valt, heeft het zijn eigen decreet dat zowel het professionele als amateurveld omvat.
Bijvoorbeeld:
- Een vereniging binnen de podiumkunsten die een seizoensprogrammatie aanbiedt binnen themagebieden zoals muziek, dans, expressie, toneel, of figurentheater kan vaak werkingssubsidies aanvragen, mits deze organisatie/vereniging opereert binnen de contouren van het Kunstendecreet.
- Het aanvullend reglement voor podiumkunsten is toegankelijk voor disciplines die ondersteund worden binnen het Amateurkunstendecreet, zoals beeldende kunst, dans, theater, muziek, en letteren.
Circus wordt vaak niet expliciet opgenomen in deze subsidieregelingen. Het zou nuttig zijn om circus als themagebied toe te voegen of een expliciete verwijzing naar het Circusdecreet op te nemen, zodat circusactoren duidelijk kunnen zien dat ze in aanmerking komen voor subsidies en zich uitgenodigd voelen om een aanvraag in te dienen.
Kunnen lokale circusactoren opdrachten krijgen?
Lokale artiesten kunnen een aanzienlijke meerwaarde bieden voor het culturele veld in de gemeente, zorg hierbij voor een correcte vergoeding. Voor vragen over vergoedingen kun je terecht bij de toolbox van juistisjuist.
Circusateliers bieden vaak programma's aan voor scholen en organiseren zomerkampen. Neem contact met hen op voor meer informatie over hun aanbod.