Om volwaardig circusbegeleider te worden, kan je vanaf 18 jaar de basisopleiding voor circusbegeleider (BIC) volgen. 'De BIC' bestaat sinds het begin van deze eeuw en is nog steeds de belangrijkste opstap in Vlaanderen om met kinderen, jongeren en circus aan de slag te gaan.

Wat? Met de BIC-cursus leer je hoe je de basisvaardigheden van de circuskunst (acro, evenwicht, luchtacro, jongleren, theater) overbrengt op kinderen, jongeren en volwassenen. Via de circusmethodiek leer je motorische, creatieve en sociale doelen in een veilige omgeving voorop te stellen en leer je zelfstandig circuslessen of -sessies te geven en organiseren.

En daarna? Na de cursus beheers je een aantal basistechnieken en kan je ze vooral goed overbrengen op kinderen, jongeren en volwassenen. Als circusbegeleider ben je geen topartiest. Het pedagogisch aspect staat centraal. Je kan circussessies geven aan allerlei doelgroepen in het jeugdwerk, buurtwerking, sportclubs, sociaal-artistieke projecten en in de profitsector. Na goede afloop ontvang je het BIC-attest ‘Begeleider in de Circuskunsten’.

Voor wie? Je bent minimum 18 jaar en graag actief met kinderen en/of jongeren: in het circusatelier, jeugdwerk, als sportleraar, opvoeder, bewegingstherapeut, …

Ervaring in circus is geen vereiste, maar je bent gemotiveerd en fit genoeg om circustechnieken aan te leren

Wanneer? De BIC-cursus duurt in totaal 20 dagen. Het is de bedoeling dat je de hele cyclus volgt:

Tiendaagse in Leuven (Cirkus in Beweging): 15 tot 25 augustus 2023 (met nog te bepalen rustdag tussenin)
Vijf vervolmakingsweekends in Neerpelt (Dommelhof): 30 sept-1okt, 11-12 nov, 16-17 dec,2-3 Maart (bij ECDF!), 30-31 maart

Deelnameprijs
De opleiding kost 590 euro. (De weekends zijn all-in met verblijf en eten. De 10-daagse in Leuven is zonder overnachting. Wie in de buurt wil blijven slapen, kan op zoek naar een hostel, zoals hostel Blauwput.)

Bespreek je kandidatuur voor deze opleiding vooraf zeker ook met je circusatelier of -organisatie, want zij komen meestal financieel tegemoet in deze investering (al dan niet in ruil voor assistentie/lesopdrachten). Indien het ook dan nog moeilijk is om de kosten te dragen, bespreek je dit best even vooraf met ons.

Info & inschrijvingen (!! De deadline wordt verlengd tot eind juni)
Je kan je kandidaat stellen voor deze opleiding door je (korte) motivatie en cv door te sturen naar Peter Smets via [email protected]. Heb je nog vragen, aarzel niet om even te bellen: 0477/172390.