Neem deel aan het traject circuskritiek

Circus is in volle ontwikkeling. Kritisch schrijven over circus heeft echter nog een grote inhaalbeweging te maken. Hoe vat je deze veelvormige kunstdiscipline in ervaringen en woorden? Hoe kan je er kritisch, onderbouwd en diepgaand over schrijven zonder al te technisch te worden? Tijdens het traject circuskritiek praten, schrijven en discussiëren we samen over de circuskunst. Wie weet schuilt er ook in jou een verse circusrecensent?

Wat?

Tijdens vier circusfestivals, verspreid over 2024, gaan we met een groep van acht deelnemers samen naar circusvoorstellingen kijken om er nadien over te schrijven. Experts geven feedback, deelnemers geven elkaar feedback, er wordt gepraat en gediscussieerd. Tijdens elk festival plannen we ook een informatieve sessie over onder andere de plaats van circus binnen het kunstenveld, circustaal, creatieprocessen, ruimte, de relatie met het publiek en jonge makers versus kritiek.

Kortom, dit traject is een warm badje circus voor al wie voor zichzelf wil ontdekken wat je ermee hebt, en op welke manieren jij erover kan reflecteren voor een breder publiek.

Theaterrecensent Wouter Hillaert (nu voor PZAZZ en Etcetera, eerder voor De Morgen, De Standaard en rekto:verso), Maarten Verhelst (hoofdredacteur Circusmagazine) en Liv Laveyne (artistiek coördinator bij De Grote Post, circusprogrammatie Theater aan Zee en voormalig recensent voor De Morgen en Knack) begeleiden je tijdens het traject en nodigen samen met Circuscentrum enkele interessante sprekers uit.

Voor wie?

Interesse in circuskunsten is een gezonde noodzaak. Je bent niet vies van schrijven en houdt van scherp naar voorstellingen kijken en er achteraf over doorpraten. Het traject wordt geen schrijfschool, wel een onderdompeling in circuskritiek. Het is niet nodig om een circusachtergrond te hebben.

Nederlands is de voertaal voor de sessies, deelnemers begrijpen Nederlands. Schrijven kan in het Engels.

Praktisch

Deelnemers zijn aanwezig tijdens de vier festivals én op de vier feedbackmomenten. Die laatste gaan steeds door op zondagen van 10u tot 14u in Gent.

Data:

  • 19-20 januari: Smells Like Circus, Gent
    11 februari: feedbackmoment
  • 10-12 mei: CIRKL, Leuven
    2 juni: feedbackmoment
  • 23-25 augustus: CIRK! Aalst
    8 september: feedbackmoment
  • 11-13 oktober: VITRINE PERPLX, Kortrijk
    20 oktober: feedbackmoment

Deelnemen kost 85 euro voor de vier sessies. De prijs is inclusief tickets voor de voorstellingen en lunch/avondmaal tijdens de sessies. Is de prijs een drempel om deel te nemen? Contacteer ons en we vinden samen een oplossing.

Traject circuskritiek is een initiatief van Circuscentrum in samenwerking met PZAZZ. Bevestigde partners zijn Kunstencentrum CAMPO, Kunstencentrum VIERNULVIER, Miramiro, CIRKLABO, CIRK! en PERPLX.

Het is niet meer mogelijk om aan te melden voor het traject.