© Astrid & Roel

Op 8 mei 2024 slaan Pulse Transitienetwerk, Circuscentrum, Cirkus in Beweging en CIRKLABO de handen in elkaar en organiseren samen een praktijksafari. Via een fietstocht in Leuven dompelen we de deelnemers onder in de duurzaamheidsacties van het Leuvense circusfestival en van de verschillende circus organisaties.

De rondleiding start met een bezoek aan Hal 5, een tijdelijke invulling en een broedplaats voor duurzame stedelijkheid. Een unieke plek waar er vanuit een ondernemend burgerinitiatief aan een vast programma wordt gewerkt met een groot bereik van diverse gebruikers, maar waar er ook ruimte is voor evenementen. Hier stellen Cirkus in Beweging en Circuscentrum hun werking voor.

Daarna wordt koers gezet naar het Victor Broosgebouw dat een energetische totaalrenovatie krijgt en waarnaast een CO2-neutrale nieuwbouw wordt gebouwd. Hier zal Cirkus in Beweging huizen. Thomas Delauré van Lava architecten begeleidt de rondleiding die dieper ingaat op het duurzaamheidsaspect van deze werken.

CIRKLABO is de Leuvense circuswerkplaats van het cultuurhuis 30CC en ondersteunt de ontwikkeling van hedendaagse circuskunst. Als laatste halte van de dag trekken we naar de locatie van CIRKL, hun driedaags circusfestival dat plaatsvindt van 10 tot 12 mei. Hier gaat Jonas Van Soom van CIRKLABO onder meer in op het project ‘Leuven boomt’, een initiatief dat zich inzet voor milieu duurzaamheid en maatschappelijke betrokkenheid. De aanplanting van bomen is een belangrijk wapen in de strijd tegen klimaatverandering en draagt ook lokaal bij tot een betere luchtkwaliteit.

We eindigen de dag met een drankje op de festivalsite.

Programma

13u30 Onthaal aan Blue Bike stand van Leuven station

14u00 Bezoek Hal 5 met presentatie van duurzaamheidsacties Circuscentrum en Cirkus in Beweging

15u00 Bezoek Victor Broosgebouw met rondleiding van de architect

16u00 Bezoek festivalsite CIRKL en afsluitend drankje

17u00 Einde

Praktisch

Tijdens deze praktijksafari gaan we met de fiets op pad in Leuven.

We vragen aan de deelnemers om in de mate van het mogelijke een eigen fiets te voorzien. Lukt dit niet, dan voorzien we voor jou een fiets. Je kan via het inschrijvingsformulier laten weten welke optie je kiest.

Met de deelnemers die met de trein komen en een fiets nodig hebben, spreken we om 13h30 af aan de Blue Bike stand van Leuven station (Prof. Roger Van Overstraetenplein 1, 3000 Leuven).

Met de deelnemers uit het Leuvense en/of met eigen fiets spreken we af om 14u00 aan Hal 5 (Diestsesteenweg 104, 3010 Leuven).

Voor wie is deze praktijksafari?

Iedereen is welkom. Ben je benieuwd naar de duurzaamheidsacties van verschillende circus organisaties, naar de energetische totaalrenovatie van het Victor Broosgebouw of de initiatieven van het circus festival inzake duurzaamheid, schrijf je dan zeker in. Het belooft een gevarieerde en boeiende dag te worden!

Deelname is gratis, maar inschrijven verplicht. De plaatsen zijn beperkt.
Woensdag 1 mei om 16u00 sluiten we de inschrijvingen af.

Schrijf je in

Inschrijven kan via de website van Pulse