In 2023 heeft Doenker, in opdracht van Circuscentrum, een onderzoek uitgevoerd waarbij artiesten, programmatoren, circusateliers, reizende circussen en beleidsmakers zijn bevraagd over de behoeften, drempels en mogelijke vormen van ondersteuning voor de circussector op lokaal niveau.
Dit onderzoek richtte zich op de rol die lokale overheden kunnen spelen in de verdere ontwikkeling van de circussector. Het doel was om inzicht te krijgen in hoe lokale overheden circussen met een tent kunnen ontvangen, circusateliers in hun stad of gemeente kunnen ondersteunen, en creatieplekken kunnen aanbieden aan artiesten om hun werk naar een breder publiek te brengen. Bovendien is er gekeken naar de dynamiek die circus kan toevoegen aan een stad of gemeente. Als resultaat van dit onderzoek werd een toolbox voor lokaal beleid gelanceerd, vol praktische tips en inspiratie.
Tijdens het onderzoek kwam de beschikbaarheid van (aangepaste) ruimte en infrastructuur voor circus vaak naar voren als een cruciaal aandachtspunt. Circus heeft specifieke verwachtingen en behoeften als het gaat om ruimte en infrastructuur, die op dit moment niet altijd worden vervuld. Veelvoorkomende problemen zijn onder meer ongeschikte locaties, beperkte financiële middelen voor investeringen en toenemende drempels en regelgeving bij het gebruik van publieke ruimte.
In de toolbox voor lokaal beleid werden meerdere checklists opgenomen die de verschillende aspecten van ruimte en infrastructuur behandelen. Deze omvatten technische eisen zoals voldoende oppervlakte, draagkracht, en hoogte, maar ook aanvullende elementen zoals gezelligheid, betaalbaarheid en accommodatie.
Door deze checklists te gebruiken, kunnen lokale overheden en andere belanghebbenden beter inspelen op de behoeften van de circussector.
Circusmagazine is het driemaandelijks tijdschrift voor de circuskunst. Op eigentijdse wijze bericht het over verleden, heden en toekomst van de circuswereld in Vlaanderen and beyond.