De vijf afstudeerders van 2023

Het gebeurt maar zelden dat er Vlamingen afstuderen aan CNAC, het Centre National des Arts du Cirque in Frankrijk. In 2023 kwamen niet minder dan vier afstudeerders uit de CNAC-stal. Historisch!

Jef Everaert

Jef Everaerts

Leeftijd: 23
Roots: Mechelen, Circolito, Circushumaniora Leuven
Vooropleiding: FLIC (Turijn)
Opleiding: CNAC (FR)
Discipline: roue Cyr

Wat was het hoogtepunt van de opleiding?

Het klinkt misschien raar, maar het hoogtepunt van de opleiding is voor mij aan de gang sinds we officieel zijn afgestudeerd. Op CNAC krijg je 3 jaar les en daarna volgt een extra jaar waarin je met de hele klas op tournee gaat. In het najaar hebben we die voorstelling gemaakt, geregisseerd door Marie Molliens van Compagnie Rasposo. Sindsdien spelen we ze op verschillende plaatsen in Frankrijk, wat een ongelooflijk rijke ervaring is, in een grote tent, met dus stevige (dé-)montages en met drie grote camions, waar ik ondertussen mijn rijbewijs voor gehaald heb.

En het dieptepunt?

Zoals voor veel mensen was dat covid. Daarnaast waren er ook interne strubbelingen op CNAC waardoor de sfeer lange tijd niet goed zat.

Welke tips heb je voor jongeren die aan een circushogeschool willen beginnen?

Er het zo vroeg mogelijk met je ouders over hebben. Het is niet voor alle ouders even evident, en hoe meer tijd ze hebben om eraan te wennen, hoe eerder ze je volledig zullen steunen. Kijk zeker uit naar voorbereidende scholen. In België is er niet echt zo’n school, buiten ECDF, maar ik kan in het buitenland studeren enkel maar aanraden.

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

Voor de eerste keer in mijn leven zit ik niet op school, en dat is een grote verandering. Ik zal heel wat beslissingen kunnen en moeten maken, zoals verhuizen, want Châlons-en-Champagne stelt buiten de school niet veel voor. De tournee met CNAC gaat nog tot in augustus door, en daarnaast ben ik met een collega begonnen aan de creatie van een eigen voorstelling. Verder wil ik tijd nemen om op adem te komen, wat rond te reizen en vrienden en familie te zien.

Tiemen Praats

Tiemen Praats

Leeftijd: 22
Roots: Mortsel, turnen, Fitopia, Ell Circo d’ell Fuego
Vooropleiding: ENACR (FR)
Opleiding: CNAC (FR)
Discipline: bascule (samen met Niels en Thales), porté acrobatique, acro-dance

Hoogtepunt van de opleiding?

De ‘échappées’ (afstudeeract). Een heel mooi moment om 4 jaar studies af te sluiten met het collectief, met een nummer waar ik heel trots op ben.

Dieptepunt?

Tijdens de eerste audities blesseerde ik me aan mijn knie en moest ik een operatie ondergaan. Daardoor twijfelde de school om ons door te laten – uiteindelijk lieten ze ons binnen. Daarna heb ik nog blessures gehad, maar de keuze om circus te doen en door te zetten was al gemaakt.

Tips voor jongeren?

Een voorbereidingsjaar is een goeie stap; ze helpen je heel goed om door te stromen naar een hogeschool. Verder: blijf gemotiveerd, zoek hetgeen je echt plezant vindt, waarvoor je elke dag wil opstaan. Laat ook zien dat je gemotiveerd bent, docenten zien en appreciëren dat.

Plannen en dromen voor de toekomst?

Het belangrijkste doel: mijn lichaam gezond en sterk houden zodat ik me bij alle toekomstige projecten volledig kan geven. Verder wil ik rustig doorgroeien met onze compagnie Arabord en spelen in Frankrijk en België. Ook een droom: ik zou de bascule graag anders op scène zien dan hoe ze tegenwoordig wordt voorgesteld. Dit gaat lang duren en veel energie kosten, maar met ons trio hebben we al veel interessante artistieke wegen ontdekt…

Niels Mertens

Niels Mertens

Leeftijd: 23
Roots: basketbalclub Gembo BBC, Ell Circo d’ell Fuego, Antwerpen
Vooropleiding: ENACR (FR)
Opleiding: CNAC (FR)
Discipline: bascule (samen met Thales en Tiemen)

Wat leerde je tijdens de vooropleiding?

“Voor mij was dat een belangrijk jaar, vooral op mentaal vlak: ik veranderde van basculespringer naar circusartiest. Een artiest die een kunst vertegenwoordigt, en dat in een land waar de circuskunst sinds 1970 evolueert en aan erkenning blijft winnen.”

Wat was het hoogtepunt van je periode in CNAC?

Een pedagogische oefening: ‘la reprise de repertoire’. Onze klas moest de voorstelling C’est pour toi que je fais ça! van Compagnie Hendrick Van der Zee naspelen, een iconisch stuk uit 1997 dat in zijn tijd het hedendaags circus mee heeft gevormd. Artistiek leider Guy Alloucherie hielp ons mee om de meest accurate versie als ‘interprète’ te kunnen spelen.

Wat was het dieptepunt?

Het is niet niks om continu omringd te worden door zeer getalenteerde artiesten – misschien zijn dat de dieptepunten: de momenten waarop je twijfelt aan je originaliteit. Daarnaast waren er ook wel wat interne problemen op de school zelf, maar die zijn intussen opgelost.

Welke tips heb je voor jongeren die aan een circusopleiding willen beginnen?

Er gewoon keihard voor gaan. Meld je aan voor verschillende audities. Een school neemt niet enkel de zogenaamd beste, ze kiest degenen waarvan ze denkt dat ze binnen drie jaar work-ready circusartiesten kunnen afleveren. Dus als je niet opgepikt wordt, moet je gewoon blijven werken en misschien alternatieve opleidingen proberen.

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

Mijn plannen kunnen in één woord samengevat worden: chapiteau. Ik zal als interprète werken voor de tentgezelschappen Rasposo en InVitro, en ook met onze eigen compagnie – Cie Arabord – willen we tentvoorstellingen maken. Een circustent is een superinteressant hedendaags kunstobject dat stilaan een nieuwe invulling mag krijgen.

Thales Peetermans

Thales Peetermans

Leeftijd: 23
Roots: Wommelgem, Ell Circo d’ell Fuego
Vooropleiding: ENACR (FR)
Opleiding: CNAC (FR)
Discipline: bascule (samen met Niels en Tiemen)

Hoogtepunt van de opleiding?

De ‘reprise en repertoire’ spelen in Loos-en-Gohelle en Auch.

Dieptepunt?

Het moment dat er stevige twijfels kwamen of dit wel de juiste richting en job voor me zijn.

Tips voor jongeren?

Circushogeschool is niet gemakkelijk, maar over het algemeen zoeken ze doorbijters en gemotiveerde mensen. Je eigenlijke niveau maakt niet superveel uit, zolang er een stevige dosis motivatie inzit.

Plannen en dromen?

Werk vinden, haha. Verder vooral verder studeren om als licht- en podiumtechnicus aan de slag te kunnen. Ik wil ooit op tournee gaan met een eigen tent, als technicus in een compagnie met een keisuccesvolle show.

Ramona Van Nieuwenhove

Ramona Van Nieuwenhove

Leeftijd: 26
Roots: Cirkus in Beweging, Leuven
Opleiding: Académie Fratellini (Parijs)
Discipline: Koorddans

Wat was het hoogtepunt van de opleiding?

In het 2de jaar hebben we een groepscreatie ontworpen en opgevoerd zonder regisseur. Met een jaargroep van tien man moesten we zelfstandig creëren. Een heel leerrijk proces. We waren allen heel tevreden met de voorstelling.

Dieptepunt van de opleiding?

Mijn schouderblessure van eind vorig jaar. Akkoord, het gaf me ergens wel een andere kijk op veel aspecten van het leven en het leren, maar ik was bijna een half jaar in een revalidatieproces. Dat was niet evident. Ik vond het moeilijk zoveel lessen te moeten missen.

Tips voor jongeren die aan een circushogeschool willen beginnen?

Eén tip maar: doe veel verschillende audities, want elke school zoekt iets en iemand anders. Sommige zijn bijvoorbeeld meer technisch gericht, andere eerder artistiek.

Plannen en dromen voor de toekomst?

In de nabije toekomst blijf ik nog eventjes in Parijs. Om mijn opleiding af te maken en in november op te treden – mijn eindstuk werd uitgesteld vanwege mijn operatie – en om nog een paar kleine projecten te starten en af te werken. In de verre toekomst zou ik graag samen met vrienden een stuk grond kopen om daar een woon- en trainingsplek op te bouwen. Terzelfdertijd wil ik ook blijven werken aan eigen creaties en interpretatiewerk.