Inspiratie - Ruimte voor circuseducatie

Van een leegstaande kerk tot een verlaten zwembad, veel ruimtes zijn geschikt om er een circusatelier in te richten. Er werden al heel wat creatieve oplossingen bedacht om ruimte voor circuseducatie te creëren. Hieronder enkele inspirerende voorbeelden, maar er zijn er natuurlijk nog veel meer.

Circolito (Mechelen) in den Hangar

Waar Circolito thuis is.

Circolito
©Lieven Leemans

Circolito is heel erg blij met de circuszaal in ‘den Hangar’ waarvan we sinds 2018 gebruik van maken: ruim, veel licht, bereikbaar, buitenruimte, en 24/7 beschikbaar voor Circolito.

We zijn hier geland na een lang traject. Vanaf het tienjarig bestaan van Circolito, in 2010, stond een uitbreiding van de ruimtes die we in het Klein Begijnhof van Mechelen huurden op het verlanglijstje, omdat de wachtlijsten alsmaar langer werden. En dat deelden we regelmatig met het Mechels stadsbestuur.

In 2012 wees de schepen van Jeugd ons op ‘te herbestemmen kerken’. We bezochten er twee, maar die hadden toch net te veel nadelen. De zoektocht was wel officieel gestart, we konden aan het stadsbestuur uitleggen waarom de kerken niet meteen geschikt waren, en welke voorwaarden wel belangrijk waren voor een goede circuszaal. We gaven zelf ‘Den Hangar’ als voorbeeld van een geschikte ruimte, gelegen op een goede locatie, naast het skatepark en de Mechelse fuifzaal.

Het is niet duidelijk of het stadsbestuur al plannen had in die richting, maar onze hint om op het Douaneplein een jongerensite verder uit te bouwen waarbij Circolito een plek zou krijgen in Den Hangar, zal wel geholpen hebben om dat idee te laten groeien.

Uiteindelijk verbouwde de stad Mechelen den Hangar met ruim 2000 m² oppervlak tot een circuszaal, een boulderzaal en een polyzaal voor allerhande jeugdevenementen. Circolito en Klimkaffee droegen bij in de verbouwingskosten, en kregen hun gedeelte voor 27 jaar in erfpacht.

De Vliegende Mier (Ronse) in het zwembad

Zwembad De Vliegende Mier
©De Vliegende Mier

Met De Vliegende Mier zitten we sinds 2022 in onze nieuwe locatie, een oud zwembad. Vroeger gaven we onze lessen in de sporthal van de gemeente. De sporthal had veel mogelijkheden qua ruimte en materiaal, maar we botsten er op onze grenzen, zo konden we niet uitbreiden op vlak van luchtacrobatie. Er waren 4 aansluitingspunten voor trapeze of doek, maar als je met 12 in een les zit, dan heb je toch zeker 6 trapezes nodig. Toen we hoorden dat we de ruimte met aansluitingspunten maar elke 2 weken mochten gebruiken, kwam de zoektocht naar een eigen plek in een stroomversnelling. In de voorbereidingen van een toonmoment op het prachtige domein Heynsdaele botsten we op het oude zwembad, wat toen al 15 jaar leegstond. MFC Heynsdaele was vroeger een provinciale structuur, bij de hervorming van de provincies fusioneerde de organisatie met Wagenschot VZW. Sindsdien waren ze opzoek naar een nieuwe invulling van de leegstaande ruimtes. De directie van Wagenschot vzw was dan ook meteen enthousiast om het zwembad een nieuwe toekomst te geven. Na een periode van investeringen konden we eindelijk lessen beginnen geven. Een voordeel is de diepte van de put, dit brengt extra hoogte mee als het gaat over luchtacrobatie. De zwembadrand biedt ook extra mogelijkheden bij het leren eenwieleren, rolla-bolla, acroporté etc. Je kan vanop de badrand bijvoorbeeld vlotjes op een giraf opstappen of op elkaars schouders gaan staan. Het is ook een fijne manier om te stretchen of buikspieroefeningen te doen. Het bad geeft duidelijke grenzen aan de ruimte, wat soms iets minder flexibiliteit geeft. Een super voordeel is dat we nu ook meer kunnen werken aan onze eigen identiteit en onze leden en ouders ook gezellig kunnen samenbrengen en ontvangen in ons 'café' dat we bij het zwembad hebben ingericht. Bekijk het filmpje.

Circusplaneet (Gent) in de circuskerk

De circuskerk, gelegen in de sociale woonwijk Malem, aangekocht in 2015 en gerenoveerd in 2019-2020, is een kruispunt van ideeën, culturen, talen en overtuigingen. Onze werking streeft ernaar in dialoog te gaan met de buurt, de stad, de regio en de wereld. Vanuit een visie op het kruispuntdenken, behandelen we elk individu vanuit zijn eigenheid in een sfeer van respect en gelijkwaardigheid. Een belangrijk principe in de uitwerking van het project is laagdrempelige toegankelijkheid. Circus heeft zich ondertussen bewezen als een interessante kunstvorm: je kan zowel actief als passief participeren. Ook voor zij die moeilijker aansluiting vinden bij culturele programmatie, biedt circus een antwoord. Circus is een universele taal die door iedereen begrepen kan worden. Daarnaast staan inspireren en kruisbestuiving centraal. De kerk fungeert als trainingsplek voor (professionele) artiesten, werkplek voor medewerkers, chillplek voor kinderen, ouders en buurtbewoners, vergaderplek met partners, thuisbasis voor vrijwilligers, inspiratieplek voor een publiek… De foyer is een plek van ontmoeting en dialoog. Iedereen is welkom en kan elkaar besmetten met gekke ideeën, innovatieve projecten en liefde voor circus.