Een vlucht door de meest recente subsidieronde

In juli 2023 knalden de champagnekurken bij 15 (circus)gezelschappen die hun subsidieaanvraag gehonoreerd zagen via het Circusdecreet. Een dikke 1 miljoen euro wordt onder hen verdeeld, hun projecten gaan van start in 2024. Enkele vaststellingen.

Sterk: twee klassieke circussen zijn erin geslaagd subsidies binnen te halen. Dat Circus Barones gehonoreerd wordt (96.000 euro), is geen verrassing; twee jaar geleden was het voor hen ook al prijs. Vooral de inhaalbeweging van Wiener Circus valt op: met 120.000 euro kunnen Ricky Cannone en de zijnen een mooie tournee uitbouwen.

De meeste knikkers – 168.000 euro – gaan naar Grensgeval voor hun driejarig project iRRooTTaa (i.s.m. Circus Katoen). Ter vergelijking: vorig jaar was het grootste bedrag voor één project 265.000 euro en het jaar daarvoor 240.000 euro.

Collectif Malunés is vaste klant bij het Circusdecreet. Hun nieuwste project heet ki no nagare, wordt getrokken door Arne Sabbe en ontvangt 80.000 euro verspreid over 2 jaar. Een andere vaste klant is De Blijde Boodschap, de vzw achter MOVEDBYMATTER van theatermaker Kasper Vandenberghe – u weet wel, het medebrein achter BITBYBIT van de broers Bruyninckx. Zijn nieuwste project MYSTICA is goed voor 70.000 euro.

Nog meer bekenden in de lijst: ADM vzw (van Ultimawinnaar Jesse Huygh) ontvangt 73.000 euro voor 1e KM, de opvolger van A 2 mètres. Common Ground – het gezelschap van onder meer Zinzi & Evertjan – krijgt 88.000 euro voor MAT. Toes up vzw van handstandartiest Bert Vanden Berghe ontvangt 70.000 euro voor Extricate. Sprookjes enzo krijgt voor MOS 42.000 euro, Boegbeeld vzw – de organisatie achter Camille Paycha – ontvangt 41.000 euro voor 60 degrees of separation. No Rabbits vzw – van mentalist Tim Oelbrandt – krijgt 39.000 euro voor Kizuna, de jongleurs van Cie Pol & Freddie ontvangen 35.000 euro voor No Strings.

Tot slot drie nieuwkomers. Strafste prestatie komt van Detail Company, het gloednieuwe gezelschap van Margot Janssens, dat voor Tickled Pink 100.000 euro ontvangt. Doe mee vzw – van Leuvenaar Wout Vanroose – haalt 25.000 euro binnen voor (Don’t) try this at home. Jam.Shenanigans, het objectmanipulatiegezelschap van de jonge Belg Batist Van Baekel en de jonge Fin Henri Kangas, krijgt 30.000 euro voor Splash.

Naast die 1 miljoen euro voor 15 gezelschappen gaat ook 1,4 miljoen euro aan projectsubsidies naar 6 festivals: Cirque Plus (Brugge), Cirque Gitan (Diest), CIRQ’OOH (Boom) (van de Kaaimannen vzw, niet te verwarren met CirkOOH! CirkAAH! van Cirkus in Beweging), de groote stooringe (Roeselare), Cirk! (Aalst) en Plein de Cirque (Turnhout).

Alle gesubsidieerde initiatieven van de afgelopen jaren staan netjes opgelijst op www.vlaanderen.be.

Deadlines enzo

Enkele droge weetjes op een rij:

  • Zowel voor de creatie (en eventueel spreiding) van een circuskunstproductie als voor de organisatie van een circusfestival is er één deadline per jaar: 1 maart.
  • Naast projectsubsidies voor producties en festivals voorziet het Circusdecreet ook in structurele subsidies voor circuswerkplaatsen, circusateliers, circusgezelschappen en Circuscentrum. Om de vijf jaar is er een indienronde; volgende deadline is 1 mei 2025.
  • De beoordelingscommissie circuskunsten spreekt zich uit over de inhoud en de kwaliteit van de ingediende subsidiedossiers – ze hanteert daarbij de vereisten en criteria die zijn opgenomen in de geldende regelgeving. Ze stelt een gezamenlijk advies op; het is uiteindelijk de Vlaamse minister van cultuur die de definitieve knopen doorhakt.
  • Er bestaan ook twee kleinere subsidielijnen binnen het Circusdecreet: Ontwikkelingsgerichte beurzen voor individuele circuskunstenaars en Internationale reiskosten, telkens met drie subsidierondes per jaar en zonder externe beoordelingscommissie.

Alle relevante info vind je op www.vlaanderen.be.

Structurele spelers

De volgende organisaties zijn vijf jaar zeker van werkingssubsidies (2021-2025): Circuscentrum, vier circuswerkplaatsen (Dommelhof, Miramiro, PERPLX, CIRKLABO), acht circusateliers (Cirkus in Beweging, Circusplaneet, Circolito, Ell Circo d’ell Fuego, Locorotondo, Circus Zonder Handen, Woesh, Salto) en drie circusgezelschappen (Circus Ronaldo, Side-Show, Rode Boom). Bedragen variëren van 66.000 euro per jaar (voor Salto) tot 650.000 euro per jaar (voor Circuscentrum). In totaal gaat het om 4,3 miljoen euro per jaar.

Auteur: Maarten Verhelst
Dit artikel verscheen in Circusmagazine #76 (september 2023)